Afgivelse af oplysninger om henstillinger, påbud, forbud, indskærpelser, selvhjælpshandlinger og politianmeldelser på virksomheder og husdyrbrug m.v. omfattet af kravet om regelmæssige tilsyn
Kravene til afgivelse af oplysninger om håndhævelser m.v. er skærpede for virksomheder og husdyrbrug m.v., der er omfattet af kravet om regelmæssige tilsyn, og oplysningerne skal ligesom tilsynsoplysninger afgives løbende og registreres på den enkelte virksomhed eller husdyrbrug m.v.
Når du afgiver oplysningerne skal du være særlig opmærksom på, om virksomheden eller husdyrbruget m.v. er omfattet af databeskyttelsesforordningen og databeskyttelsesloven. Du kan læse mere om dette i afsnittet "Rammer for og begrænsninger i afgivelse og offentliggørelse af oplysninger - Databeskyttelsesreglerne".
På virksomheder og husdyrbrug m.v., der ikke er omfattet af databeskyttelsesforordningen og databeskyttelsesloven skal du afgive oplysninger, når der er givet henstillinger, meddelt påbud, forbud eller indskærpelser, gennemført selvhjælpshandlinger eller foretaget politianmeldelser samt dato herfor. Det fremgår af § 14, stk. 2.
Disse oplysninger skal afgives senest 4 måneder efter, at tilsynet, der har ført til håndhævelsen m.v., har fundet sted. Vær opmærksom på, at oplysninger om håndhævelser m.v. meddelt i december måned skal afgives senest 1. april det efterfølgende år, for at det er muligt at bekræfte, at alle data for det forudgående år er afgivet og verificeret, når I udarbejder den årlige indberetning af tilsyns- og godkendelsesarbejdet.
For virksomheder og husdyrbrug m.v., der er omfattet af databeskyttelsesforordningen eller databeskyttelsesloven, er det kun henstillinger, indskærpelser, påbud, forbud, du skal afgive oplysninger om, senest 4 måneder efter, at tilsynet, der har ført til håndhævelsen m.v., har fundet sted . Oplysninger om selvhjælpshandlinger og politianmeldelser skal du ikke afgive for den enkelte virksomhed eller husdyrbrug m.v., men derimod afgive som et samlet antal i den årlige indberetning af tilsyns- og godkendelsesarbejdet.
Særlige om revurderinger
Vær opmærksom på, at revurderinger meddelt efter miljøbeskyttelseslovens § 41, jf. §§ 41 a eller 41 b og husdyrbrugslovens § 39, jf. §§ 40 eller 41, ikke registreres som påbud, da revurderinger betragtes som ”miljøgodkendelser uden retsbeskyttelse”. Oplysninger om revurderinger, herunder selve afgørelsen, afgives som en afgørelse på samme måde som godkendelser, jf. § 15, stk. 1 og godkendelsesbekendtgørelsens § 57.
Særligt om opfølgning på påbud, forbud og indskærpelser
Når du følger op på en indskærpelse, et påbud eller et forbud, skal du registrere konklusionen på opfølgningen. Det gælder også, hvis et påbud eller et forbud påklages. Det kan du læse mere om i afsnittet ”Opfølgning på påbud, forbud og indskærpelser og offentliggørelse”.
Særligt vedrørende markstakke
Giver du henstillinger, meddeler påbud eller forbud, indskærper, gennemfører selvhjælpshandlinger eller politianmelder forhold, som berører markstakke, skal oplysninger herom afgives en gang årligt på aggregeret form hvert år senest 1. april i den årlige indberetning af tilsyns- og godkendelsesarbejdet. Det fremgår af bekendtgørelsens § 17, stk. 2, nr. 2.
Særligt vedrørende mellemstore fyringsanlæg
Giver du henstillinger, meddeler påbud eller forbud, indskærper, gennemfører selvhjælpshandlinger eller politianmelder forhold vedrørende de paragraffer i bekendtgørelsen om mellemstore fyringsanlæg, der er nævnt i miljøtilsynsbekendtgørelsens § 14, stk. 1, nr. 8, skal oplysninger om dette afgives særskilt, jf. § 17, stk. 2. Læs mere om mellemstore fyringsanlæg på Miljøstyrelsens hjemmeside under Vejledende udtalelser om mellemstore fyringsanlæg.
Særligt vedrørende virksomheder omfattet af risikobekendtgørelsen
Miljøtilsynsbekendtgørelsen omfatter ikke risikotilsyn og håndhævelse m.v. af risikobekendtgørelsens regler, jf. § 1, stk. 4. Risikobekendtgørelsen varetager hensynet til sikkerhed med henblik på at forebygge større uheld på og omkring virksomheder, der opbevarer eller bruger store mængder af giftige, brandfarlige eller eksplosionsfarlige stoffer samt at begrænse følgerne for mennesker og miljø af et større uheld.
Du skal dog være særlig opmærksom, når du fører tilsyn med en virksomheds overholdelse af reglerne i risikobekendtgørelsen, og tilsynet giver anledning til håndhævelse, jf. risikobekendtgørelsens § 21. Hvis der er tale om håndhævelse af forhold, der også kontrolleres på miljøtilsynet, fx opbevaring af kemikalier med risiko for lækage til omgivelserne, skal du afgive oplysninger om håndhævelse m.v. jf. ovenstående.