Tilsynsrapport og offentliggørelse af udvalgte oplysninger
Tilsynsmyndigheden skal udarbejde en tilsynsrapport og offentliggøre en række udvalgte oplysninger fra tilsynsrapporten på Digital MiljøAdministration, DMA, efter hvert fysisk tilsyn på en virksomhed eller et husdyrbrug m.v., som er omfattet af kravet om regelmæssige tilsyn . Det fremgår af § 11 (krav om tilsynsrapport og minimumskrav til denne) og §§ 12-13 (offentliggørelse af udvalgte oplysninger fra tilsynsrapporten).
Oplysningerne, som skal offentliggøres, skal vise, om virksomheden eller husdyrbruget m.v. overholder de love, regler og afgørelser, der er ført tilsyn med.
Du skal være opmærksom på, at kravet om offentliggørelse af udvalgte oplysninger fra tilsynsrapporten også gælder de virksomheder, som fx er undtaget kravet om miljørisikovurdering. Dambrug er eksempelvis undtaget kravet om en risikovurdering, men er omfattet af kravet om regelmæssige tilsyn og skal derfor overholde øvrige krav i miljøtilsynsbekendtgørelsen, herunder kravet om offentliggørelse af udvalgte oplysninger fra tilsynsrapporten.
Du kan læse mere her:
Hvad er en tilsynsrapport og hvilke krav er gældende generelt?
Kravet om at udarbejde og offentliggøre en tilsynsrapport efter hvert fysisk tilsyn har sit udspring i EU´s direktiv om industrielle emissioner, Artikel 23, stk. 6, hvor kravet gælder for ”hver inspektion på anlægsområdet”.
En tilsynsrapport er et skriftligt dokument udarbejdet af tilsynsmyndigheden. Tilsynsrapporten indeholder en beskrivelse af observationer og konklusioner fra tilsynet, så både tilsynsmyndighed og virksomheden/husdyrbruget efterfølgende kan følge op på nødvendige forhold.
Ud over de 8 oplysninger, som tilsynsrapporten som minimum skal indeholde jf. § 11, stk. 1 (minimumskrav til tilsynsrapporten), og som skal offentliggøres jf. § 12, kan en tilsynsrapport indeholde oplysninger om fx opfølgning på seneste tilsyn, uddybende oplysninger om relevante miljø-, indretnings- og driftsforhold og andre oplysninger, som kan være relevante for virksomheden eller husdyrbruget m.v. Det kan fx være oplysninger om ny lovgivning, ændret planstatus i virksomhedens omgivelser, generelle branchetiltag eller lignende. I afsnittet ”Rammer for og begrænsninger i afgivelse og offentliggørelse af oplysninger – Oplysninger om tilsyn” kan du læse om, hvad du som myndighed skal være særlig opmærksom på, hvis du vælger at offentliggøre tilsynsrapporter, der indeholder oplysninger ud over minimumskravene, jf. § 11, stk. 1.
Vær opmærksom på, at der kan være særlige krav til tilsynsrapportens indhold i henhold til retssikkerhedslovens § 8 for tilsyn, hvor der er konstateret overtrædelse af lovgivningen. I disse tilfælde skal rapporten give et udførligt og dækkende indtryk af tilsynets forløb. Som minimum er der normalt behov for i rapporten at notere oplysninger om tilsynets formål, tidspunktet for tilsynet, hvilke personer der var til stede, om der blev anvendt tvang ved gennemførelsen, og hvilke genstande der eventuelt blev taget i myndighedernes besiddelse. Du kan læse mere om anvendelse af retssikkerhedsloven på miljøområdet i Miljøstyrelsens vejledning nr. 7/2005 om vejledning om anvendelse af retssikkerhedsloven på miljøområdet.